Palingbeekwandelroute

16 juli 2021

Deze route van 12,40 km start in het Provinciedomein “De Palingbeek” in Zillebeke, nabij Ieper en is duidelijk bewegwijzerd met zeshoekige bordje. Een verkorte route van 7,5 km is ook mogelijk en staat goed aangeduid.
Het thema doorheen de hele wandeling is, hoe kan het ook anders op een boogscheut van Ieper, de Eerste Wereldoorlog.
We wandelen langs de Oude Vaart, ten tijde van de eerste wereldoorlog een kanaal met zestien sluizen. De restanten van sluis 7bis zijn overgroeid door de natuur, maar net daardoor een krachtige verwijzing naar vroegere tijden.
Langs één van de knuppelpaden komen we aan “The Bluff”, waar een infopaviljoen staat met een film en info over gebeurtenissen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Indrukwekkend is de ‘glazen kast’ met metalen naamplaatjes van soldaten. “The future depends on forgotten memories” staat erop en zo staan we stil bij de vele levens die hier abrupt eindigden.
Aan het bezoekerscentrum ligt een ecologische boerderij met o.a. een bijentuin.
We komen ook verschillende kunstwerken tegen doorheen deze wandelroute. Een korte beschrijving vindt je bij de foto’s.
Midden in het bos is een indrukwekkende rotonde. Deze krater is het restant van een mijnontploffing in 1917. Een vijver in de diepte en de planten errond maken dit nu tot een rustig en vredevol plekje.
Hill 60 herinnert ons aan hoe dicht de frontlinies van de Duitsers en van de geallieerden toen waren.

De zon vergezelde ons de hele wandeling en we genoten van de rust van deze eenrichting lusvormige wandeling. Behalve in het domein zelf kwamen we amper wandelaars tegen. Ook aan de cafetaria was het rustig. Voor kinderen is er een speelzone voorzien; kortom een heuse aanrader voor iedereen!

info en wandelplan:
https://www.westtoer.be/nl/doen/palingbeekwandelroute